ČESTA PITANJA O KARTINGU

STVARI KOJE TREBA DA ZNAŠ PRE NEGO ŠTO USKOČIŠ U KARTING

AUTOR: MAŠA KNEŽEVIĆ
KATEGORIJA: KARTING
DATUM OBJAVE: 22.08.2022.

NE BRINI, NEMA TOGA PUNO

Umeće vožnje se stiče iskustvom, a ako si na samom početku i imaš puno pitanja i nedoumica, na pravom si mestu! U nastavku teksta smo izdvojili neka od najčešćih pitanja vezanih za vožnju kartinga. Pažljivo ih prouči!

- Da li je za vožnju kartinga potrebna vozačka dozvola?

Ne moraš da brineš, za vožnju kartinga nije potrebno prethodno iskustvo u vožnji automobila ili bilo kog drugog prevoznog sredstva, pa ti samim tim nije potrebna ni vozačka dozvola. Osim toga, prilikom iznajmljivanja kartinga na kartodromu, osoblje sa staze će ti objasniti sva pravila neophodna za vožnju na stazi.

- Da li postoji starosno ograničenje za vožnju kartinga u Srbiji?

Minimalan uzrast za vožnju kartinga je pet godina. Deca od pete godine mogu voziti takozvani “baby karting“ koji je u potpunosti prilagođen potrebama mališana ostvarujući maksimalnu brzinu od 35 km/h. Bitno je naglasiti da deca ispod 18 godina moraju imati saglasnost roditelja prilikom vožnje kartinga. Maksimalna starosna granica nije definisana.

- Da li postoji ograničenje po pitanju visine prilikom vožnje kartinga?

Kao donja granica za vožnju kartinga najčešće se uzima visina od 120cm. Iako u najvećem broju slučajeva kartodromi nemaju definisanu gornju granicu po pitanju visine, može se desiti da se ne osećate u potpunosti prijatno tokom vožnje ako vaša visina iznosi 196cm ili više.

- Da li je potrebna posebna vrsta garderobe za vožnju kartinga?

Prilikom vožnje kartinga neophodna je upotreba zaštitne kacige. Obuća koju nosite mora prekrivati celo stopalo, tako da je vožnja u papučama, japankama, sandalama, štiklama ili sličnoj obući zabranjena. Preporuka je da odeća koju nosite tokom vožnje bude udobna, a svu dodatnu opremu poput kombinezona, kacige i rukavica možete iznajmiti prilikom dolaska na kartodrom.

- Gde je sve moguće voziti karting u Beogradu?

U Beogradu trenutno postoje dva kartodroma, Autokomerc karting centar i Kartland Ada Huja.

- Da li je vožnja kartinga opasna?

Ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje. Prilikom vožnje kartinga javljaju se rizici koji ponekad mogu dovesti i do fatalnih povreda. Međutim bitno je naglasiti da se najveći broj povreda javlja kao posledica neispravne opreme i neiskustva vozača. Ove povrede se u najvećem broju slučaja mogu izbeći nošenjem zaštitne opreme i poštovanjem osnovnih pravila ponašanja na stazi.

- Da je moguće nositi naočare za vid prilikom vožnje kartinga?

Apsolutno! Dovoljno je da nakon stavljanja kacige otvorite vizir i podesite naočare. Budući da kaciga stoji poprilično čvrsto, naočare se neće pomerati i moći ćete u potpunosti da se prepustite vožnji.


- Da li je mogće voziti karting po kiši?

Jeste, ali je za vožnju kartinga po mokroj stazi potrebno mnogo veštine i iskustva. Imajući to u vidu vožnja kartinga po kiši nikako nije preporučljiva početnicima.

Nadamo se da su ti odgovori na ova pitanja bili od pomoći. Za više ovakvih tekstova možeš zapratiti našu instagram i facebook stranicu sorkarting!


Izvori:

https://www.karting-arena.com/cesta-pitanja/
https://kartland.rs/karting-za-decu/
https://www.team-sport.co.uk/go-karting-tips/go-karting-faqs/
https://gokartpicks.com/are-go-karts-safe/
https://gokart36.com/will-i-fit-go-kart/
https://gokart36.com/karting-with-glasses/

PODELI

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

PODELI

FACEBOOK
TWITTER
WHATSAPP
TELEGRAM

NAĐI NAS NA MREŽAMA